Codzienna rzeczywistość nie działa dobrze na funkcjonowanie
naszego układu pokarmowego – wysokoprzetworzona żywność, leki, alkohol, stres,
infekcje, toksyny oraz zanieczyszczenia powietrza, wody i żywności przyczyniają
się do problemów z trawieniem i mogą powodować wiele poważnych chorób.
Zaburzenia pracy układu trawiennego są bardzo częste.
Zazwyczaj nie są one poważne, powstają w wyniku niestrawności czy też alergii
pokarmowych i radzimy sobie z nimi bez kontaktu z lekarzem. Czasem jednak
problemy są poważniejsze. Jest tak w przypadku chorób takich jak wrzody
żołądka, zespół jelita drażliwego, kamica żółciowa, zapalenie wirusowe wątroby
i jej marskość, zapalenie trzustki czy nawet nowotwory żołądka i jelit. Takie schorzenie związane są z zaburzeniami
pracy układów enzymatycznych, samego procesu trawienia, wchłaniania czy ze
stanami zapalnymi.
Bardzo ważnym organem będącym składową układu pokarmowego
jest wątroba. Zaburzenia jej pracy są bardzo poważnym schorzeniem, zakłócającym
równowagę całego naszego organizmu. Ma ona duże zdolności regeneracyjne i
detoksykacyjne – usuwa z naszego organizmu toksyny, szkodliwe produkty
przemiany materii, neutralizuje niektóre leki, wydala nadmiar azotu
pochodzącego z aminokwasów. Ponadto wytwarza niektóre czynniki krzepnięcia i
enzymy, syntezuje cholesterol i triglicerydy, przekształca węglowodany w łatwo
przyswajalną glukozę, a jej nadmiar w glikogen; wytwarza niezbędną do trawienia
tłuszczy żółć, magazynuje żelazo i niektóre witaminy, bierze udział w
termoregulacji itd. Dlatego wątroba jest organem bardzo narażonym na
substancje, które dostarczamy do wnętrza naszego organizmu z zewnątrz oraz na
inne uszkodzenia takie jak zatrucia, spożywanie alkoholu, pasożyty czy infekcje
wątrobowe ( np. cytomegalia czy WZW) - dlatego warto o nią dbać na bieżąco.
W przypadku problemów z trawieniem warto sięgnąć po leki
pochodzące wprost z natury – suplementy diety zawierające takie składniki jak
wyciąg z karczocha, wyciąg z ostropestu, fosfolipidy sojowe, czy sole
aminokwasów – l-asparginian l-ornityny.
Lecznicze właściwości karczocha.
Pozytywny wpływ na zdrowie tej charakterystycznej rośliny
jest znany od wieków i swojego czasu był lekiem dostępnym tylko dla ludzi
bogatych. Ponadto polecany jest w profilaktyce chorób układu pokarmowego i
stosuje się go przede wszystkim w profilaktyce i leczeniu schorzeń wątroby oraz
woreczka żółciowego.
Najważniejszą substancją aktywną zawartą w wyciągu z
karczocha jest cynaryna –
bioflawonoid będący silnym przeciwutleniaczem. Jego zadaniem jest wspomaganie
regeneracji wątroby poprzez zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za :
utlenianie lipidów, uszkadzanie błon komórkowych, zaburzenia procesów
komórkowych. Ponadto cynaryna pobudza wydalanie z organizmu zbędnych płynów
oraz soli. Jej ogromna zaletą jest stymulowanie wątroby do wydzielania żółci i
ułatwianie jej przepływu przez drogi żółciowe, co usprawnia trawienie tłuszczy
i zapobiega problemom trawiennym. Oprócz tego wyciąg z karczocha sprzyja
usuwaniu z organizmu soli metali ciężkich, toksyn czy złogów, przyspiesza
spalanie tłuszczów, zmniejsza niekorzystne działanie alkoholu na wątrobę,
normalizuje prace jelit, obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi
chroniąc przed miażdżycą naczyń krwionośnych, wspomaga oczyszczanie krwi ze
zbędnych produktów przemiany materii itd. Zawartość witamin i minerałów usprawnia pracę wątroby a
obecność enzymów takich jak inulina pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cukru
we krwi.
Naturalne oczyszczanie z pomocą ostropestu plamistego.
Ostropest plamisty to roślina pochodząca z obszarów
Śródziemnomorskich, przypominająca z wyglądu zwyczajny oset. Jest stosowana
przede wszystkim u osób z problemami związanymi z wątrobą i woreczkiem żółciowym.
Jego najważniejszym aktywnym składnikiem jest sylimaryna – jedna z najsilniejszych znanych substancji działająca
protekcyjnie na wątrobę. Jej działanie polega na zwiększaniu produkcji glutationu ( przeciwutleniacza,
ułatwiającego usuwanie z organizmu toksyn i związków azotowych oraz usuwającego
wolne rodniki niszczące hepatocyty), co powoduje wzrost wydajności wątroby w
usuwaniu substancji zbędnych i toksycznych. Jego kolejną, wyjątkową zaletą
jest pobudzanie syntezy białek, co
znacznie przyspiesza regenerację komórek wątrobowych.
Spożywanie ostropestu plamistego świetnie wspomaga walkę z
kamicą żółciową – sylimaryna poprzez zwiększanie rozpuszczalności żółci, obniża
wskaźnik nasycenia żółci oraz stężenie w niej cholesterolu. Ponadto roślina ta zalecana
jest w takich schorzeniach jak : bóle i marskość wątroby oraz jej zaburzenia na
tle cukrzycowym, uszkodzenia wątroby powstałe w trakcie stosowania
chemioterapii, wirusowe zapalenie wątroby, kolka żółciowa, wzdęcia, obniżone
wydzielanie soku żołądkowego czy stany
rekonwalescencji po zatruciu grzybami.
Ponadto, według badań naukowych, ostropest plamisty, a
konkretnie jego składnik - silibinina
ma silne działanie przeciwnowotworowe w przypadku raka prostaty, sutka, szyjki
macicy, okrężnicy czy płuc. Od jakiegoś czasu jest również polecany w profilaktyce
raka skóry – wykazano, ze powoduje śmierć komórek które zmutowały w wyniku
działania promieniowania UVA oraz przyspiesza naprawę komórek uszkodzonych w
wyniku promieniowania UVB. Jak widać – ta niepozorna roślina ma silne i
kompleksowe działanie na cały nasz organizm.
Siła aminokwasów.
Często w produktach poprawiających działanie układu
trawiennego możemy spotkać l-asparaginian l-ornityny – to połączenie dwóch
aminokwasów, które po wchłonięciu do organizmu rozdzielają się. Biorą udział w
dwóch bardzo ważnych procesach – syntezie mocznika oraz syntezie glutaminy,
które są silnie związane z detoksykacją amoniaku. Ponadto biorą udział w syntezie związków niezbędnych
do regeneracji hepatocytów. Suplementacja l-asparaginianem l-ornityny
pomaga naprawiać uszkodzenia wątroby oraz obniża stężenie amoniaku we krwi,
którego poziom rośnie najczęściej w wyniku nadmiernej konsumpcji białek.
Wspomaganie syntezy mocznika powoduje wydalanie nadmiaru
azotu pochodzącego z aminokwasów – mocznik wędruje wraz z krwią do nerek, tam
krew jest filtrowana a ten zbędny produkt przemiany materii jest wydalany. Spożywanie
l-asparaginianu l-ornityny jest polecane w profilaktyce chorób układu trawiennego,
w leczeniu chorób przebiegających z podwyższeniem stężenia amoniaku we
krwi, encefalopatii wątrobowej czy nawet
śpiączki wątrobowej.
Sposób na uszkodzone komórki – fosfolipidy sojowe.
Fosfolipidy sojowe to estry kwasu cholinofosforowego oraz
nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linowy, linolenowy czy
oleinowy. Te cząsteczki wbudowują się w błony komórkowe hepatocytów, które
zostały wcześniej uszkodzone przez toksyny, leki, zbędne produktu przemiany
materii czy wirusy, pasożyty i bakterie,
przyspieszając w ten sposób regenerację tego ważnego organu i usprawniając jego
funkcjonowanie. Ponadto zwiększa się wydajność i poprawia praca takich
składowych wątroby jak receptory błonowe, białka układów enzymatycznych,
dochodzi do usprawnienia transportu czynnego i biernego substancji, usunięcia
wolnych rodników, co wspomaga trawienie i odtruwanie organizmu oraz umożliwia
wątrobie sprawowanie wielu innych funkcji. Fosfolipidy wpływają też pozytywnie
na poziom lipidów w naszym organizmie poprzez obniżanie stężenia cholesterolu
oraz lipoprotein we krwi, chroniąc nasze naczynia krwionośne przed miażdżycą.
Spożywanie suplementów diety zawierających fosfolipidy sojowe jest polecane w
profilaktyce chorób wątroby i układu pokarmowego, toksycznego polekowego
uszkodzenia wątroby, poalkoholowego uszkodzenia wątroby, wspomaganiu zaburzeń
pracy wątroby, dróg żółciowych oraz w przebiegu kamicy żółciowej.
Warto pamiętać – układ trawienny jest narażony na wiele
niebezpieczeństw pochodzących zarówno z zewnątrz jak i z wnętrza naszego ciała.
Na rynku dostępnych jest dużo preparatów, zawierających wyciągi oraz preparaty,
o których mowa w artykule. Warto więc zainwestować w profilaktykę zanim będzie
za późno – lepiej leczyć przyczyny a nie skutki, które zazwyczaj są bardzo
poważne i prowadzą do wielu powikłań zagrażających poważnie naszemu zdrowiu i
życiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz