Każda z nas chciałaby być jak najdłużej młoda i cieszyć się
świeżym wyglądam tak długo jak to tylko możliwe. W dzisiejszym świecie
chęć zatrzymania upływającego czasu owocuje wieloma wynalazkami,
patentami i innowacjami opóźniającymi procesy starzenia lub walczące z
istniejącymi już skutkami. W ofercie gabinetów kosmetycznych możemy
znaleźć wiele zabiegów odmładzających, w drogeriach na półkach serie
kosmetyków typu ant-aging, spłycających zmarszczki, napinających
zwiotczałą skórę itd.
Sam proces starzenia się skóry jest wynikiem działania czynników wewnętrznych i zewnętrznych (promieniowanie UV, zanieczyszczenia). Dlatego warto zastanowić się już wcześniej nad odpowiednią ochroną i zacząć działać tak, aby jak najdłużej zachować młody wygląd, ponieważ walka z widocznymi objawami starzenia się skóry jest trudniejsza i bardzo żmudna. Musimy od zawsze pamiętać o filtrach przeciwsłonecznych, aktywności fizycznej, prawidłowej pielęgnacji i odpowiedniej diecie.
Sam proces starzenia się skóry jest wynikiem działania czynników wewnętrznych i zewnętrznych (promieniowanie UV, zanieczyszczenia). Dlatego warto zastanowić się już wcześniej nad odpowiednią ochroną i zacząć działać tak, aby jak najdłużej zachować młody wygląd, ponieważ walka z widocznymi objawami starzenia się skóry jest trudniejsza i bardzo żmudna. Musimy od zawsze pamiętać o filtrach przeciwsłonecznych, aktywności fizycznej, prawidłowej pielęgnacji i odpowiedniej diecie.
Zatrzymamy się dziś nad
tym ostatnim – od wielu lat prowadzone są badania dotyczące wpływu
węglowodanów na nasz organizm, a dokładnie - dotyczące procesu glikacji
białek. Okazuje się, że ich nadmierne spożycie przyspiesza proces
starzenia się skóry (i nie tylko).
O kolagenie słów kilka
Główne białko tkanki łącznej, zbudowane z trzech łańcuchów polipeptydowych, zawierające
bardzo dużo Glicyny, Argininy, Proliny, Hydroksyproliny i
Hydroksylizyny. Te dwa ostatnie aminokwasy powstają podczas reakcji
enzymatycznej, do przeprowadzenia której konieczna jest witamina C, a
wiązania przez nie tworzone odpowiedzialne są za stabilizowanie helisy
kolagenu. Jest on bardzo odporny na ściąganie i odpowiedzialny za
elastyczność skóry. Trzy cząsteczki kolagenu skręcają się w podjednostki
nazwane tropokolagenem.
Wyróżniamy kilka rodzajów kolagenu:
Typ I – obecny w skórze, tkance podskórnej, tkance tworzącej blizny, tkance łącznej kości i w ścięgnach.
Typ II – występuje w chrząstkach stawowych.
Typ III – obecny w tkance powstającej z fibroblastów podczas zabliźniania się ran.
Typ IV – występuje w błonie podstawnej.
Typ V i VI – powstają na granicy tkanki tworzącej blizny.
Typ VII – obecny w skórze i na powierzchni tętnic.
Typ VIII – występuje w śródbłonku błon śluzowych oraz we wnętrzu żył i tętnic.
Stosowany
jest on w kosmetykach ze względu na swoje silne właściwości
nawilżające; ponadto używany jest w chirurgii plastycznej,
przyspieszając odnowę skóry po oparzeniach (ponieważ jest zużywany przez nasz organizm na każdym etapie gojenia się ran), jako wypełniacz np. ust.
Czym jest glikacja ?
To
proces nieenzymatycznego przyłączania do wolnych grup aminowych białek
cząsteczek heksoz – głównie glukozy. Produkty tej reakcji kumulują się w
naszym organizmie wraz z wiekiem.
Najpierw
dochodzi do wytworzenia się wiązań między grupą aldehydową danego cukru a
grupą aminową białka, w wyniku czego powstaje tzw. zasada Schiffa.
Następnie, w wyniku różnych przemian, związek ten zostaje przekształcony
do produktu Amadori. Na tym etapie reakcje te są jeszcze odwracalne.
Dużych problemów nie sprawiają białka, które w naszym organizmie są
krótko, ponieważ po upływie określonego czasu zostają zdegradowane i wymienione na nowe. Natomiast białka o długim okresie półtrwania (np. kolagen!) ulegają
kolejnym przekształceniom (tzw. reakcji Millarda), w wyniku których
powstają nieodwracalne produkty końcowe zaawansowanej glikacji – AGE (
advanced glycation endproducts) i są to:
furoylo-furonylo-imidazol (FBI), pyralina, pentozydyna, karboksymetylizyna (CML).
Te
powstałe produkty posiadają charakterystyczne właściwości – brązowe
zabarwienie, zdolność do tworzenia między białkami wiązań krzyżowych,
wykazują fluorescencję o określonej długości fali.
Nasilenie
nagromadzenia się w organizmie AGE zaobserwowane jest przede wszystkim w
stanach patologicznych spowodowanych hiperglikemią – np. cukrzyca czy
dializa otrzewnowa (duże stężenie glukozy w płynie dializacyjnym). W tym
wypadku we krwi znajduje się bardzo dużo cukrów redukujących. Ze
względu na to, że glikacja nie jest reakcją wymagającą obecności
enzymów, nie ma ścisłych ograniczeń i zachodzi ona tak długo, jak długo
dostępny jest substrat. W glikacji białek upatruje się skutków
przewlekłej hiperglikemii – takich jak uszkodzenie soczewki oka, nerek,
neuropatie, osteoporoza, przyspieszone starzenia się skóry. Według
przeprowadzonych badań skóra diabetyków starzeje się nawet o 30%
szybciej niż skóra osoby zdrowej.
Szkody wywołane przez glikację białek
Nieenzymatyczna
glikacja białek ma wpływ nie tylko na przyspieszenie starzenia się
skóry, ale na cały nasz organizm. Białek jest w nim bardzo dużo, toteż
proces ten może upośledzać wiele funkcji.
Oto przykłady :
Glikacja
albuminy – białka występującego w płynach ustrojowych – powoduje
upośledzenie jej funkcji transportowych. Ponadto glikacja hamuje
aktywność wielu enzymów, np. katepsyny B (bierze udział w
przekształcaniu proinsuliny w insulię) czy dysmutazy ponadtlenkowej,
odpowiedzialnej za zmiatanie wolnych rodników. Lipoproteiny
odpowiedzialne za transport cholesterolu - jeśli uległy glikacji, to nie
są rozpoznawane przez receptory na powierzchni komórek, co może
przyczynić się do powstania w przyszłości chorób naczyń wieńcowych.
Glikacja immunoglobuliny G osłabia jej działanie, gorzej neutralizuje
toksyny bakteryjne, a glikacja krystaliny (białka soczewki oka)
przyczynia się do powstawania zaćmy. Z kolei proces ten zachodzący w
materiale genetycznym, (który jest w naszym organizmie bardzo długo i
jest narażony na wiele uszkodzeń) może powodować rozpad nici DNA i
zaburzać ich naprawę, a glikacja mieliny może skutkować uszkodzeniem
nerwów.
I najbardziej nas interesujący –
kolagen. W wyniku glikacji dochodzi do pogrubienia fibryli wchodzących w
skład włókien i wzrostu liczby wiązań krzyżowych pomiędzy jego
cząsteczkami, co skutkuje zwiększoną sztywnością, kruchością, obniżoną
rozpuszczalnością i wrażliwością na procesy naprawcze – w związku z tym
usuwanie powstałych wiązań jest utrudnione a procesy naprawcze
nieefektywne.
Usuwanie AGE z organizmu
Powstałe
produkty glikacji pozostają w naszym organizmie tak długo, aż zostaną
usunięte w procesie przebudowy danego białka (jeśli zostaną usunięte).
Nasz organizm radzi sobie z AGE w dwojaki sposób – usuwa je z organizmu i
naprawia szkody. AGE usuwane
jest głównie przez nerki. W przypadku częstej w cukrzycy nefropatii,
usuwanie to jest upośledzone i AGE kumulują się w organizmie, co
przyspiesza starzenie się. Ponadto wraz z wiekiem mechanizmy
"sprzątające" ulegają osłabieniu i ich wydajność spada.
Jak zapobiegać ?
Niestety,
najlepiej byłoby zrezygnować z słodyczy i wszelkiego rodzaju produktów
słodzonych. Wiadomo jednak, że od czasu do czasu każdy z nas musi
sięgnąć po czekoladę, bo życie nie polega na tym aby ciągle sobie czegoś
odmawiać. Dlatego niekoniecznie wyrzekajmy się słodyczy, ale chociaż je
ograniczmy. Nie powinniśmy absolutnie spożywać produktów zawierających
duże ilości cukru na pusty żołądek – wtedy dochodzi do gwałtownego
wzrostu węglowodanów we krwi, co rozpoczyna nieenzymatyczną glikację
białek. Węglowodany powinny być spożywane z pokarmem białkowym,
tłuszczami i produktami włóknistymi.
Oczywiście,
procesem glikacji interesuje się również przemysł farmaceutyczny, a
zainteresowanie to jest związane głównie z chorobami przebiegającymi z
hiperglikemią. Leki hamujące glikację to np. aspiryna, ibuprofen i
aminoguanidyna, jednakże wciąż prowadzone są nad nimi ekspertyzy ze
względu na pojawiające się w trakcie stosowania skutki uboczne.
Hamująco na glikacje ponadto działają:
kwas
liponowy , zielona herbata, flawonoidy, kurkuma, zeńszeń – dlatego
warto, aby znajdowały się w naszej diecie. Ważne jest, abyśmy spożywali
dużo warzyw, owoców, które zawierają antyoksydanty pomocne w walce z
glikacją; jak najwięcej produktów mało przetworzonych i pijmy dużo wody!
Niektóre
firmy kosmetyczne zaczęły wypuszczać na rynek produkty majce na celu
zahamowanie glikacji włókien kolagenowych, np. A.G.E. Interrupter marki
SkinCeuticals, Resilence Lift Extreme marki EsteeLauder, Lineless Anti –
sugar Serum Dr Brandt, wykorzystujące substancję o nazwie alistyn,
natomiast Youth Surge SPF 15 Age Decelerating firmy Clinique –
wspominaną wyżej aminoguanidynę. Z kolei firma Chanel w swoich
preparatach użyła wyciągu z tzw. fałszywego cedru, który w medycynie
wschodniej wykorzystywany jest do regulowania poziomu cukru we krwi.
Produkty te zapobiegają glikacji, ale nie cofają skutków procesów
starzenia.
Dlatego pamiętajmy – chrońmy naszą
skórę przed starzeniem się, zanim zaczną pojawiać się na niej
zmarszczki, a ona sama straci elastyczność. Używajmy odpowiednich
kosmetyków, bądźmy aktywni ruchowo i – przede wszystkim – jedzmy zdrowo!
http://kosmetologia.com.pl/component/content/article/30-informacje/uroda-i-nauka/2957-cukier-twoj-wrog.html
http://kosmetologia.com.pl/component/content/article/30-informacje/uroda-i-nauka/2957-cukier-twoj-wrog.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz